Saturday, December 3, 2011

PeNiLaiAn TeRhAdAp PoLiTiK MaLaYsiA KaLa Ini

Sejak kebelakangan ini, jikalau diselak-selak akhbar  baik dari di sebelah pihak yang memerintah mahupun di sebelah yang membangkang, ade satu perkara hangat yang sentiasa dilaporkan lewat hari ini. Kirenye boleh aku rase sekarang ini itulah keutamaan setiap parti-parti politik di Malaysia ini.


Bukan kisah sedih keluarga pak samad yang tidak dapat makan hari ini, bukan kisah si ibu muda kalsom yang tidak ade duit mahu membeli susu untuk bayinya, malah bukan cerita tentang si abu yang tercicir sekolahnya.tetapi semuanya berkisar tentang bagaimana mahu memenangi pilihanraya yang akan datang ini.


Sejujurnya, semenjak 2008 lagi, aku semakin lame tengok scenario politik Malaysia ni makin jelak.jelak.aku tak Nampak ape perubahan yang berlaku. Barang tetap jugak naik harganya. Pendidikan nak dikatakan murah masih lagu berpeluh-peluh aku nak keluarkan duit untuk membayar buku.


Jujur kalau aku cakap ahli politik kat Malaysia semenjak akhir-akhir ini sudah seperti tidak tahu ape peranannya dilantik dan diundi di dalam pilihanraya. Alih-alih yang aku tengok cakap berdekah-dekah, pumpang gaduh mulut macam budak kecik umor 5 tahun dalam parlimen, seterusnya tak puas hati keluar dewan beramai-ramai.


Ape ni? Ape semua ni? Hey ahli politik, jelak tau aku tengok perangai sebegitu. Itu sikap yang kau mahu tonjolkan kepada kami golongan-golongan muda ini? Fitnah memfitnah, caci memaki, berperangai kebudak-budakan.


Rakyat tidak peduli itu semua.kau nak bertekak, bergaduh, bertinju dan bertomoi sekali pon, kau buatlah, janji ape yang kau janjikan kepada pengundi engkau tunaikan. Tapi masalahnya aku masih lagi rase tiada ape yang berubah melainkan unsur propaganda dan provokasi yang diutamakan.Belajar lah wahai ahli politik.belajar.mahukah kalian lihat negara kita ini seperti di Mesir? Tunisia? Syria? Kucar kacir

Tidak.kalau ditanyakan kepada aku tidak mahu. Berubahlah wahai ahli politik sekalian. Tidak kira dari pihak mane sekalipon kalian, ingat, amanah yang dipikul kelak disoal di akhirat. Disoal oleh si empunya pemilik segala alam. Ruang dan masa masih ade. Mungkin kita dapat mengimpikan ke arah Malaysia yang lebih aman?


Aku tidak tahu.berharap mungkin.berdoa dan memohon.amin

No comments:

Post a Comment