Sunday, December 4, 2011

SoCRaTes, TriBuTe unTuk SeoRaNg LejenMula-mula sekali aku mendengar nama Socrates adalah semasa aku dihadiahkan oleh bos kepada ibu sebuah buku panduan mengenai piala dunia 2002 yang pade mase tu pertama kali dianjurkan oleh negara asia.

Jujur sebelum ni aku hanya mengenali Socrates yang merupakan seorang ahli falsafah dalam tamadun masa lampau. Tapi tidak aku sangka rupanya Socrates jugak merupakan nama seorang lagi pemain yang boleh dianggap lagenda dan genius dalam arena bola sepak dunia ni.

Socrates ni bole kita anggap sebagai genius sebab dia ni merupakan lulusan universiti dalam bidang perubatan. Same macam seorang lagi lejen bola dunia, Garrincha. Tak ramai pemain-pemain bola yang ade kelulusan tinggi di masa yang sama mempunyai skill kemahiran tinggi.

Apepun, nasib tidak menyebelahi Socrates dalam piala dunia. Dikhabarkan dalam buku tersebut, piala Dunia 1982 merupakan satu piala dunia yang paling diingati disebabkan kegagalan Les Selecao memenangi Piala Dunia tersebut walaupun dibarisi pemain sehandal Zico, Socrates, Falcao. Ni ibarat team Sepanyol alaf ini yang dibarisi Iniesta, Xavi dan David Villa.

Laju, tegap dan berjambang ala2 syeikh tabligh, kelincahan Socrates akan terus diingati. Enjin tengah Brazil masa tersebut, mungkin Nazmi Faiz Mansor boleh belajar cara-cara Socrates menggelek player-player lawan dari bahagian tengah.

Dunia Bola akan sentiasa merindui kelibat Socrates selepas ini.

No comments:

Post a Comment